Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a făcut un anunț îngrijorător pentru români în condițiile în care numărul de noi infectări crește constant, ajung la peste 1.000 într-un interval de 24 de ore – Statele Unite ale Americii au blocat majoritatea producției de Remdesivir în condițiile în care acesta un medicament care s-a dovedit a fi eficient în tratarea pacientților COVID.
În prezent, în România, 301 pacienți diagnosticați pozitiv cu noul coronavirus se află internați pe Secțiile de Terapie Intensivă, însă 5.864 de persoane sunt internate în total.
Nelu Tătaru a precizat faptul că în România pragul roșu va fi atins abia atunci când vor fi internate 2.000 de persoane la Terapie Intensivă. Totuși, în anumite spitale, capitatea maximă a fost deja atinsă iar pentru un asemenea număr de pacienți (2.000) este nevoie și de personal medical calificat pe această specializare,
În această situație, tratamentele care s-au dovedit a fi bune sunt esențiale pentru grăbirea procesului de vindecare și a prevenirii complicațiilor severe.
„Remdesivir a venit într-un studiu, am avut 626 de flacoane, urmează să mai primim 600 de flacoane, dar, după cum știți, SUA au blocat majoritatea producției”, a explicat Nelu Tătaru.
Sttele Unite ale Americii au achiziționat la începutul lunii iulie aproape toată rezerva mondială de Remdesivir pe următoarele 3 luni, peste 500.000 de doze. Administrația Trump a cumpărat mai mult de 500.000 de noi doze, reprezentând întreaga producție a Gilead, compania producătoare a Remdesivir, pentru luna iulie și 90% din producția pe lunile august și septembrie.
Medicamentul Remdesivir, care produs iniţial pentru tratarea malariei, a avut efecte bune în tratarea COVID-19, reducând timpul de recuperare a bolnavilor.
La începutul lunii iulie, producătorul de medicamente Gilead Sciences a prezentat noi date care sugerează că medicamentul Remdesivir îi poate ajuta pe pacienții cu COVID-19 să își revină și le poate reduce acestora riscul de deces.
Cu toate acestea, compania susține că informațiile cu privire la reducerea mortalității trebuie să fie analizate în continuare în cadrul unor studii clinice.